Kökstillverkare

Några saker som är av vikt att ta hänsyn till i valet av kök är: Arbetsytor, förvaringsmöjligheter, diskbänk, diskmaskin, avställningsytor, ventilation, vitvaror, köksö eller bardisk, ergonomi, belysning, samt ljus och utsikten. Detaljerna i valet av kök är mycket betydelsefulla eftersom det är dessa man kommer att glädjas åt eller retas på många år framöver. Det finns ett antal saker man bör tänka på för att få ett så genomtänkt kök som möjligt.  Vi rekommenderar att ta kontakt med olika kökstillverkare och besöka deras köksutställningar för att få expertkunskap till hjälp för att ni ska kunna ta ett beslut om val av kök.  Genom att besöka olika kökstillverkare får man hjälp av personal med samlad erfarenhet och kunskap som kan ta fram ett kök som passar just er.

När det gäller arbetsytorna är det bra att ta sig en funderare över storleken på den de ytor man kan tänkas behöva. Inte sällan behöver man arbetsytor vid spisen, diskhon men även en arbetsyta som är större och skilt från detta. I köket är det bra att ha avställningsytor när man exempelvis har en ugn i ett högskåp, detta är också bra av säkerhetsskäl då man slipper gå längre sträckor med varma kärl från spisen. Det är av värde att spis och ugn placeras i närheten av varandra för att köksfläkten ska kunna hantera det matos som uppstår. Förvaringsmöjligheter kan man knappast få för mycket av, man har behov av förvaring av både glas, skålar men även för specerivaror och kastruller. Det är bra att ha en arbetsyta mellan spisen och själva diskbänken då man många gånger behöver lyfta saker från spis till vask. Diskmaskinen bör placeras intill diskbänken och inte för nära en tapetserad vägg då det blir en del stänk.

I valet av kök är det också vitalt att man tittar att man får en så bra ergonomi som möjligt eftersom bra arbetsställningar är A och O. En del kanske väljer att ha ugnen i arbetshöjd eller höja upp diskmaskinen.  Att ha ett trivsamt ljus och en trevlig utsikt i köket kan göra att det blir mer behagligt och hemtrevligt, liksom att man har en bra belysning.