Drömträdgården

Att fixa den perfekta trädgården är ett arbete som måste få ta sin tid. Sedan gäller det att man utgår från sina förutsättningar. Om vi inte väljer att flytta. Det har alltid varit ett stort fokus på att ha en välskött trädgård. Men, nu när gemene man börjat tänka mer i miljöbanor kommer även fokus på att ta hand om sin trädgård att öka. Den 8 augusti har alla trädgårdsfantaster chans att ta sig till Falkenberg för att njuta av ”tusen trädgårdar” som gör att många privatas trädgårdar öppnas upp för allmän beskådan.

Flytta till en bra tomt
Att fixa drömtomten är något som alla kan göra. Det behöver inte heller vara en stor herrgård eller många hundra kvadratmetrar. Det gäller att jobba med det man har och få inspiration från många bra trädgårdstidningar. Men, för många är drömmen om landet stor och om möjligheten finns kan man slå ihop två drömmar: att bygga nytt och att där bygga sin drömträdgård.

Det viktigaste är att utgår från det du har: att du tar reda på hur solen lyser och hur marken ser ut och om det finns stora träd som täcker. Vad du kan göra är att ställa dig frågan ”vad händer om” och sedan det du undrar över. Exempelvis: ”vad händer om jag skulle bygga en liten pool mitt i trädgården?” när du ställt frågan kan du börja leka med tankarna som kommer. Du kan även leka med tanken: ”vad händer om jag skulle flytta till ett nybyggt hus med swimming pool?”.

Att flytta en trädgård
Den som ska flytta från ett hus till ett annat kan inte ta med sig trädgården, åtminstone inte hela. Däremot går det att ta med sig valda delar av den gamla trädgården, exempelvis några buskar. En guide till hur man flyttar buskar finns att läsa på Vi i villas sajt. Det fungerar bra att följa denna guide om man bara ska flytta från ett hus till ett annat inom ett inte alltför stort område, inom samma stad eller till grannkommunen.

Tänk dock på följande saker när du ska planera en flytt av inte bara bohag, utan även av trädgården.

Bäst är att flytta under perioden höst till tidig vår, när de flesta växter vilar. Träd som är fem till sex år gamla ska man helst flytta när de fällt sina löv.
Att flytta växter tar tid, vilket innebär att man för det mesta måste leja bort vissa andra delar av flyttarbetet. Flyttstädning själv? Nej tack, säger många som ska flytta sina trädgårdsväxter.
Om du måste flytta under sommaren, vattna växterna ordentligt när de planterats på det nya stället. Då blir det lättare för dem att återhämta sig.
Kom slutligen ihåg att du inte kommer att kunna flytta hela din trädgård, utan bara dina favoritväxter. Gör också klart för den nya köparen vilka växter som kommer att försvinna från trädgården.