Att anlägga en japansk trädgård

Få saker är så vackra som japanska trädgårdar. Den som har tiden och pengarna kan ju åka till Japan och titta på den äkta varan, för att få tips och inspiration till trädgården där hemma.
Det här är vad man kan göra för att få en japansk, eller delvis japansk trädgårdsdesign:

– Plantera körsbärsträd. Observera att vi skriver ”plantera”, inte ”odla”. Att odla träd är minst sagt tidskrävande och tålamodsprövande. Men fina körsbärsträd som blommar fantastiskt vackert med rosa blomster finns till försäljning på flera stora trädgårdsvaruhus.
– Lägg gångar. Köp en vit sorts sten och anlägg en gång från exempelvis ingång till ytterdörr. Det är dock värt att nämna att sten kostar ganska mycket, och särskilt den sortens vita sten som hör japanska trädgårdar till.
– Skapa en damm. Det är inte helt billigt att anlägga en damm, men det är en engångskostnad som många tycker är väl värd, för något så tjusigt som en liten damm mitt i trädgården.
– Häng upp lyktor. Vad är väl så elegant och inbjudande som färgglada lyktor i trädgården? Förslagsvis köper du lyktor gjorda av ris, som är uppspjälkade på metallskenor. Sedan köper du glödlampor i olika färger och låter dem skina igenom den vita pappen. Fantastiskt vackert på natten!
En idé är att göra en budget för de utgifter du kan förvänta dig i samband med upprustningen/anläggningen av trädgården. Kanske ska du kompromissa med någon utgifterna, och då är det skönt att veta det redan i början.